Teimme viikonloppureissun Tampereelle, kohteena nuorten agilityn ja tottelevaisuuden SM-kilpailut. Perjantain ja lauantain välisen yön yövyimme Jyväskylässä (kiitos Pekka vieraanvaraisuudesta!) ja jatkoimme siitä lauantaiaamuna kisapaikkaa kohti. Lauantaina vuorossa oli agilityn SM-taisto. Nuorten SM-kisat käydään niin, että kisataan kahdessa ikäluokassa (10-13-vuotiaat ja 14-17-vuotiaat), joista Reetta kisasi viimeistä vuottaan nuoremmissa. Ensiksi kisataan karsinnassa, joka on ihan normaali virallinen kisa ja josta ikä-, koko- ja tasoluokan kolme parasta tuloksen tehnyttä pääsee finaaliin, joka sitten on epävirallinen kisa ja kaikille tasoluokille sama. Eli ensimmäisenä kisatulessa meidän koirista oli ykkösluokan koirana Yoda. Emme ottaneet riskiä, että Yoda poistuisi tervehtimään minua ja Makea kisaradan reunalle, vaan poistuimme itse kisa-alueelta näkymättömiin Yodan radan ajaksi. Emme siis nähneet miten rata sujui. Ensimmäinen tieto mitä saimme oli, kun kuuluttaja kuulutti, että pari on loppusuoralla ja samalla kuulin Reetan kannustavan Yodaa eteenpäin. Tästä tiesin, että nolla on alla - ja nollahan sieltä tulikin. Samalla SERT eli menolippu kakkosluokkaan sekä paikka illan finaaliin! Meidän kakaralle! Yodallahan on melkoinen keinuongelma, mutta Kari Jalonen oli reilu eikä keinua ollut ykkösten karsintaradalla ollenkaan. Kakkosluokassa Reetta kisasi Hessun kanssa. Rata oli normaali kakkosluokan rata ja suunnilleen toista kertaa elämässään Hessu meni pujotteluun sisään ilman minkäänlaisia ongelmia. Ensimmäinen kerta oli sen edellisessä kisassa. Vanhus on siis vissiin viimein oppinut pujottelemaan! Hessulle radalta harmittavasti hyl, kun se meni keinun jälkeen väärään putken päähän, ei sisään saakka, mutta liian pitkälle kuitenkin. Muuten varsin hieno ja virheetön rata. Mortti teki myös loistoradan toiseksi viimeiselle esteelle saakka. Se oli rengas ja Mortilla oli kova kiire maaliin ja se hyppäsi renkaan kehikosta eikä Reetta ehtinyt korjaamaan virhettä, ennen kuin Mortti oli hypännyt seuraavan eli viimeisen esteen, heille siis hyl. Ei todellakaan mikään tyypillinen Mortti-virhe, mutta sillä oli selvästi tosi kova kiire. Lisäksi estevälit olivat kauttaaltaan varsin lyhyet, joten se ei varmaan vain ehtinyt ajatella oikein. Harmi harmi, vauhti oli nimittäin hyvää.

Finaaliin siis meidän koirista vain Yoda. Yodan sijoitus karsinnassa oli 2. ja kun finaali kisattiin tasoluokittain käännetyssä järjestyksessä, Yoda lähti siihen toisena. Finaaliratana oli hyppyrata. Me poistuimme jälleen kisa-alueelta ja Reetta jäi keskittymään rataan. Jälleen kuulimme kuulutuksen, että pari on jo loppusuoralla nollalla - ja nollalla he selvisivät maaliin saakka! Silminnäkijöiden kertoman mukaan pari teki hienon radan Aika oli 30,54. Ja he johtivatkin kilpaa oman ikäluokkansa viimeiseen kisaajaan saakka, eli medi3-luokan karsinnan voittaneeseen koirakkoon saakka. Tämä pari teki vielä Reettaa ja Yodaa neljä(!) sekuntia nopeamman ajan ja sai ansaitun voiton. Mutta siis: Reetalle ja meidän kakaralle SM-hopeaa! Yhtään ei oltu laskettu menestystä Yodan varaan, koska tiesimme sen keinuongelmasta, muutenhan se on varsin loistava. Mutta joskus tuurilla saa hienoja tuloksia.

Sunnuntaiaamuna veimme Hessun Kaupin vinttikoiraradalle olleeseen koiranäyttelyyn. Se oli ainoa veteraaniluokan uros ja sai ERI:n. Ja kun ainoa veteraaninarttu sai EVA:n, Hessusta tuli ROP-vet. Meillä oli vaihteeksi myös nyörivillakoirien kokoontumisajot. Doris olikin hienosti PN2. Tuomari Otto Krcal Itävallasta halusi myös kuvata nyörivillakoirakaksikkoamme. Kyllähän se aika eksoottinen pari tietysti onkin. Miia jäi Hessun kanssa odottamaan iltapäivää ja isoa veteraanikehää. Siellä ei menestystä tullut. Me sen sijaan suuntasimme takaisin SM-kisa-alueelle tottelevaisuuskokeeseen.

Koe oli pahasti myöhässä. Odottelua riitti ennen kuin Reetta ja Mortti pääsivät suorittamaan ryhmäliikkeet eli luoksepäästävyyden ja paikallaolon. Luoksepäästävyydestä Mortille 10 (kiitos Pialle treeniavusta!), se kyllä liimautui Reetan jalkaan, mutta ei noussut tai mitään. Paikallaolosta 9,5 (Mortti nousi perusasentoon aavistusta ennen käskyä). Tässä vaiheessa nuorempien sarjan muut alokasluokan koirakot olivat täysin pisteittä, joten yksilöliikkeisiin Reetta pääsi hyvistä asemista. Tosin ensin odoteltiin TUNTITOLKULLA! Alokasluokassa oli kaikkiaan 18 kisaajaa (kumpikin ikäluokka mukaanlukien) ja Reetta oli näistä viimeisenä. Viimein oli Reetan ja Mortin vuoro. Seuraaminen lähti LOISTAVASTI! Mortin kontakti oli katkeamaton. Jommassa kummassa seuraamisessa yksi perusasento toteutui vasta käskyllä. Muuten mieletöntä menoa. Samoin kaikki muutkin liikkeet olivat upeita. Perusasennot vain vähän vinoja. Huonoin piste eri liikkeistä koirakolla oli 9, joten kokonaispistemäärä oli 189,5 pistettä ja sillä heltisi koko kokeen 3. sija sekä kunniapalkinto. Tuomari oli sanonut, että vinoja perusasentoja sekä yhden täyskäännöksen jätätystä lukuunottamatta täydellistä menoa. Mitkä kisahermot Reetalla onkaan! Odottelua riitti, mutta tyttö oli todella rauhallinen ja suoritus oli todella varma. Niin, arvatenkin, tuloksella hän voitti SUOMEN MESTARUUDEN! Toisena vuonna peräjälkeen, viime vuonnakinhan Reetta jo oli Suomen mestari, tosin silloinen tulos oli toista luokkaa (107 p).

Toivottavasti saan tähän piakkoin valokuvia mukaan liittettäväksi. Voi olla, että kestää.