Tein uuden vuoden lupauksen, että kirjoitan tähän blogiin kaksinkertaisten lapasten ohjeen, koska mikäli meidän blogiimme tullaan googlaamalla, yleisin hakusana on "kaksinkertaiset lapaset".

Langat: päällinen 7 veljestä, vuori Novita Wool tai Nalle. Puikot 3,5 ja 3.

Mallineuleet:

- aina oikein neule tasona: neulo kaikki kierrokset oikein

- sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kierrokset oikein

- joustinneule: *2o 2n*, toista *-*

Seuraava ohje on se "alkuperäinen", jonka sain (työ)kaveriltani, omat lapaseni ovat tästä muokattu versio. Ohjeessa lapasen kooksi sanotaan "nainen" mutta koko on ainakin minun käsialallani melko pieni, sopiva meidän Reetalle (ei mikään iso 14-vuotias).

Vasemman lapasen päällinen

Luo paksummille puikoille 48 s ja neulo tasona aina oikeaa 8 cm, kavenna viimeisellä kerroksella tasaisesti 4 s = 44 s. Neulo joustinneuletta *2 o 2 n* suljettuna neuleena 4 cm, kavenna viimeisellä kierroksella 2 s tasavälein = 42 s. Jaa silmukat tasaisesti niin että I ja III puikoilla on 11 s ja II ja IV puikoilla 10 s. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Aloita sileä neule. Kun olet neulonut sileää 1 krs, aloita peukalokiila. Eli neulo oikein, kunnes II puikon lopussa on 4 s, tee lisäys (ota kahden s:n välinen lanka vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 s oikein, tee lisäys ja neulo loput s:t. Jatka sileää ja toista kiilan lisäyksiä joka 4. krs vielä 5 kertaa (eli yhteensä 6 kertaa). Kiilan s-luku lisääntyy aina kahdella / kerros. Kun olet tehnyt lisäykset valmiiksi, on II puikolla 22 s. Siirrä kiilan 14 s apulangalle odottamaan. Luo kiilan kohdalle 2 s ja jatka sileää kunnes etusormen kynsi peittyy tai olet neulonut peukalokiilan jälkeen n 10 cm. Tee nyt kärkikavennukset eli I ja III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka krs kunnes työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja pujota se loppujen s:ien läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Vasemman lapasen vuori

Poimi päällisen alareunasta 50 s sukkapuikoille 3 ja neulo tasona aina oikeaa 7,5 cm. Kavenna viimeisellä kierroksella 6 s tasaisesti = 44 s. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 2o 2n 4cm. Tarkista että silmukat ovat tasaisesti sukkapuikoilla (11-11-11-11) ja aloita sileä neule. Kun olet neulonut 2 krs sileää, aloita peukalokiilan lisäykset. Neulo nyt III puikon alusta 2 s, tee lisäys, neulo 2 s oikein ja tee lisäys ja neulo loput s:t. Huom! Tarkista, että peukalo tulee samaan kohtaan päällisen peukalon kanssa! Neulo lisäykset joka 4. krs yhteensä 6 kertaa. Peukalokiilan silmukkamäärä lisääntyy joka kierros 2 s:lla. Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen vielä 3 krs, jotta vuori olisi yhtä korkea kuin päällinen. Ota peukalokiilan s:t lepäämään, luo kohdalle 2 s ja jatka sileää. Kun olet peukalokiilan jälkeen neulonut 9,5 cm tai etusormen kynsi näkyy puoleksi, tee kärkikavennukset kuten päällisessäkin.

Peukalo, päällinen

Ota apulangalla odottavat silmukat työhön ja poimi niiden lisäksi peukaloaukosta 4 s. Jaa nämä 18 s kolmelle puikolle ja neulo suljettuna sileää. Kun olet neulonut n. 5 cm tai peukalo jää piiloon, neulo joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen joka krs, kunnes työssä jäljellä 3 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:ien läpi, kiristä ja päättele hyvin.

Peukalo, vuori

Neulo peukalo kuten päällisessä, mutta aloita kavennukset kun peukalon kynsi on puoliksi piilossa.

Oikean lapasen päällinen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila 2 s:n päähän III puikon alusta.

Oikean lapasen vuori

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi eli tee peukalokiila 2 s:n II puikon lopusta

Viimeistely

Ompele lapasen varren avoin sivu kiinni. Pujota vuori päällisen sisään ja kiinnitä ne yhteen muutamalla pistolla peukalon ja lapasen kärjestä (Huom! Minä en ole kiinnittänyt vuorta ja päällistä toisiinsa enkä koe sille tarvetta!)

Muutama "kokemuksen" mukanaan tuoma huomio:

1. kannattaa aloittaa neulomalla lapasen vuori saajalleen sopivaksi, koska annettujen lankojen paksuussuhde on sellainen, että vuoren ja päällisen silmukka- ja kerrosmäärät ovat suunnilleen samat. Tällöin päälliseen nostetaan tietysti silmukat vuoren alareunasta.

2. ohjeen mukaisen nauhakavennuksen sijaan minä tekisin nyt sädekavennuksen, koska vuoren nauhakavennus taittuu sisäänpäin ja "painaa" sormia vähän häiritsevästi

Alla vielä kuvat sekä minun omistani että Reetan lapasista. Nämä lapaset ovat muuten todella lämpimät!

Minun lapaseni on tehty 7 veljestä (Polka) - ja Nalle-langoista (jos katsoo tarkkaan, niin huomaa, että varren alaosassa on helmineuletta aina oikein -neuleen sijaan).

Reetan lapaset 7 veljestä - ja Wool-langoista

P.S. Jos ohjeesta tulee jotain kysyttävää, minulle voi laittaa mailia os. ollila.paivi(a)gmail.com niin yritän auttaa.