Maanantaina treenihallilla tuli puhetta koirankarvalangasta ja siitä tehdyistä neuleista. Koska tämä on koira- ja käsityöblogi esittelen tässä meiltä löytyvät koirankarvalankaneuleet, josko vaikka keskustelukumppanit sattuvat löytämään tiensä tänne blogiin.

 On Monday in the agility hall we talked about yarn made of dog hair. Here I will present some jumpers I have made of such a material.

 

Allaoleva neule on kultaiselta kahdeksankymmenluvulta. Materiaalina on ensimmäisen oman koirani siperianhusky Kuuhaukun Talventähden, aka Iikun karva, johon on kehräämöllä lisätty lampaanvillaa. Tämä erä, kuten kaikki muutkin meiltä löytyvät koirankarvalangat, on kehräytetty Ylistaron kehräämöllä. Kyseistä puseroa on pidetty äärimmäisen vähän, se on tehty kaksinkertaisesta, neulekonevahvuisesta langasta ja se ON kuuma. Hmm, taidankin laittaa tuon puseron päälleni ensi maanantaina, kun istun katsomassa Reetan agilityreenejä. Ei pitäisi tulla kylmä.

 Beneath is my own jumper from 1980s. The yarn is made of the wool of my siberian husky Iikku (officially Kuuhaukun Talventähti) (added with lamb wool at the spinning mill). I knitted the jumper of a double yarn and it is VERY warm. So I haven't worn it many times.

Tämän puseron olen neulonut Makelle 90-luvun alussa, silloin siperianhuskiemme karvoista teettämästäni koirankarvalankaerästä. Tämäkin on tehty kaksinkertaisesta langasta, eikä puseroa ole juuri käytetty. Jos tätä puseroa vertaa edellisen kuvan puseroon, huomaa, että värisävy on hieman eri. Jos innostuu teettämään oman koiransa karvasta lankaa, kannattaakin huomioida, että karvaa on hyvä olla kerralla määrällisesti kunnolla, koska jokainen kehrätty erä on hieman eri sävyinen.

 Above is Make's jumper from the 1990s. The yarn is from a later set than in my own but still out of the siberian huskies. This jumper is also made of a double yarn, so it's hot and hasn't been worn many times.

Tämän puseron neuloin Reetalle, kun hän oli vielä päiväkodissa. Se on tehty järkevästi yksinkertaisesta langasta ja tätä puseroa onkin pidetty paljon. Päiväkotitätien kauhuksi Reetta piti puseroa suoraan T-paidan päällä (jos villapusero kutittaa, niin tekee koirankarvaneulekin). Tämä pusero taitaakin lähteä seuraavaksi käyttöön Islalle Ruotsiin, kunhan tyttö vähän kasvaa. Pusero on samasta lankaerästä, kuin Maken pusero.

 I made the jumper above for Reetta when she was still in the daycare. It's made of the same set as Make's jumper but of a simple yarn. Reetta has worn it a lot. If you compare my jumper with Make's and Reetta's you can see a difference in the colour shade. It's typical for the yarn set that colour varies a little.

Viimeisin neulomani koirankarvalankapusero on tässä. Sen materiaalin koirankarvaosuus on peräisin isovillakoira Hessulta vuonna 2004 leikatusta näyttelyturkista. Lanka on teetetty samana vuonna. Vaikka Hessu on (edelleen) loistavan musta, lanka on ruskeasävyinen. Luulen, että se johtuu siitä, että mustat lampaat eivät ole niin mustia kuin musta villakoira. Pusero on Reetan, se on neulottu viime vuonna yksinkertaisesta langasta, mutta se on jäänyt melkein kokonaan käyttämättä. Puseron kuviot on neulottu eri langoilla, jotain villalankoja, joita satuin jemmoistani löytämään.

 Above is the newest jumper I have made out of the yarn made of the dog wool. The dog part in the yarn is our standard poodle Hessu's show coat, which was cut in 2004. Though Hessu is (still) stunning black, the yarn has a brownish shade. I think it's because black sheep aren't as black as black poodles. I've knitted the jumper last winter for Reetta but she hasn't used it almost at all. It's made of a single yarn. The patterns are made of differ wool yarns which I had at home.

Loppuun vielä kuva sekä villakoira- että siperianhuskylankavyyhdistä.

- Päivi