Perjantaina pakkasimme koirat ja pari lasta autoon ja suuntasimme mökillemme Puolangalle. Perjantaina ei sen kummempia aktiviteetteja ehditty harrastaa, ilta meni mökkiä lämmittäessä.

 On Friday we packed the dogs and couple of children in a car and headed towards our cottage in Puolanka.

**Lauantaina suuntasimme Kajaaniin agilitykilpailuihin. Reetta ja Yoda oli ilmoitettu sekä agility- että hyppyradalle. Kisoissa tuomarina toimi Anders Virtanen. Kisapaikka oli hevosharrastuskeskuksen maneesi, joka oli todella kylmä. Ensin vuorossa kolmosilla oli agilityrata. Reetta ja Yoda tekivät ihan ok työtä koko radan, myös alun kiemura, jonka suorittamista lämmittelyesteillä pohdittiin ja harjoiteltiin, meni ihan ok. PAITSI keinu oli vaihteeksi ihan katastrofi. Make kuvasi koirakon radan ja katsoi videolta, että keinun suorittamiseen meni Yodalta 10 sekuntia. No, Mortilla on joskus mennyt 13 (tai 15) sekuntia, joten siitä vielä jäätiin. Tuloksena joka tapauksessa 5,96 ja tämä kaikki yliaikaa. Sijoitus kahdeksan koirakon joukossa neljäs. Hyppyradalla ei tietenkään keinuongelmaa ollut. Sen sijaan Yoda kiersi toisena(?) esteenä olleen muurin (tämän Reetta radan jälkeen kuittasi heti omaksi virheekseen; sanoi lähteneensä liikkeelle liian aikaisin) ja tästä siis vitonen. Reetan mielestähän vitonen = häviö, joten hän ei turhia kiireitä loppuradalla pitänyt. Sen sijaan hän käytti tilaisuuden hyväkseen ja kokeili kisaradalla sellaisia ohjausvaihtoehtoja, joita ei ehkä muutoin olisi tullut kokeilleeksi. Rata näytti varsin sujuvalta, joten näitä voi joskus toiste kokeilla ihan "kunnon" kisaradallakin. Koirakon tulos lopulta 11,74, josta siis 6,74 yliaikaa. Tällä irtosi kuitenkin sijoitus 3. ja palkinnoksi hieno ruusuke sekä suklaalevy.

 On Saturday we drove to Kajaani because Reetta and Yoda took part in two agility starts, an agility course and a jumping course. The judge was Anders Virtanen. The competitions were arranged in a riding hall and it was freezing cold. The first start for the class 3 was the agility. Reetta and Yoda worked nicely through the whole course, even the more problematic beginning which Reetta considered and trained before the start went well. All EXCEPT the seesaw which was a disaster. It took 10 seconds from Yoda to do that. Well, Mortti has once spent 13 or 15 seconds on the seesaw... The result was finally 5,96 and all of that overtime. Reetta and Yoda were 4th among eight participants. There was of course no problem with a seesaw on the jumping course. But Yoda passed by the panel jump which was the second(?) obstacle on the course. After that Reetta was no in hurry because according to her 5 faults = loss. She tried some different techniques which she probably would not have done otherwise - and they worked. So it was a good course anyway. Their result was 11,74 of which 6,74 overtime. They were 3rd and got a nice rosette and a chocolate bar.

Yoda keinulla // Yoda on the seesaw. Photo by Hanne Seppänen

Vauhtia // Speed (photos Hanne Seppänen)

Ja Mortti nykyturkissaan. Oletteko sitä mieltä, että turkille pitäisi tehdä jotain? Uskotteko, jos sanon, että Mortti ei ole takussa?

// And Mortti in today's coat. Do you think that something should be done to that coat? Do you believe that he has no tangles?

(photo Hanne Seppänen)

**Kisojen jälkeen kävimme Kajaanissa tervehtimässä kasvattiamme Titoa (linkki blogiin). Titon omistajat Hanne ja Arto olivat myös seuraamassa Reetan ja Yodan edesottamuksia agilityssä. Viimeksi näimme Titon heinäkuussa, kun se oli ilostuttamassa meidän ja erityisesti sisarensa elämää. Titosta on tullut hieno poika! Sillä on selkeä sukupuolileima ja kivekset paikoillaan. Muutoin se kyllä muistuttaa kovasti Leya-siskoaan. Kuvia ei tällä kertaa otettu, koska Make unohti kameransa akun kotiin ;)

Lauantai-iltana saunottiin ja saunovat koiramme Yoda ja Leya pääsivät tietysti mukaan.

 After the competitions we visited our puppy Tito (a link to his blog). Tito's owners Hanne and Arto were already with us at the competitions. We had seen Tito previously in July when he delighted our and especially his sister's life. Tito had become a good-looking male! He is clearly masculine and the testicles are on their place. Otherwise he reminds his sister Leya a lot. We took no picture, because Make forgot the battery of his camera at home ;)

On Saturday-evening we went to sauna and of course also Yoda and Leya came with us.

**Sunnuntaiaamuna Rasmus tallasi ohjeitteni mukaan kahdeksan jälkeä koirille. Oli kyllä luksusta lähteä treenaamaan suoraan "kotiovelta". Tällaiset olosuhteet kun kotiin saisi, niin avot! Ihan huippua! Tilaa riitti hyvin suunnitella kaikille koirille treenit eri puolille tonttia. Leya ajoi kolme lyhyttä jälkeään koirista ensimmäisenä. Sen kanssa on kokeiltu jäljestämistä joskus aiemmin yhden kerran pikaisesti. Nyt se ajoi jäljet kuin vanha tekijä! Ei ole kyllä omena pudonnut kauaksi puusta, hyvin on jälkigeenit tähän koiraan osuneet. Hieman se oli kummissaan, kun Rasmus liikkui mökin pihassa ja kuitenkin vaikutti niinkuin Rasmus olisi mennyt jälkeä pitkin. Mutta hyvin Prinsessa keskittyi työhön. Sitten oli Hessun vuoro. Tässä vaiheessa Reetta oli jo sulkenut Mortin mökin makuuhuoneeseen, koska Mortti TIESI mitä tehtiin, eikä meinannut malttaa odottaa vuoroaan. Hessulla oli myös kolme lyhyttä jälkeä. Se lähti jäljelle todella hyvin ja työskenteli intensiivisesti. Sama toisella jäljellä, hienoa työtä. Mutta kolmas jälki tökki sitten ihan täysillä. Ei mitään intoa, ihan niinkuin se ei olisi yhtään tajunnut mistä on kyse. Ilmeisesti se kuvitteli saavansa tennispallon toisen jäljen päästä, mutta se ei odottanut edes kolmannella jäljellä... Sitten kävikin kummallinen juttu: Hessun jäljen kolmatta makupalapurkkia ei löytynyt mistään! Mihin lie kadonnut? Sitä etsittiin usean koiran ja ihmisen voimin, mutta se jäi löytymättä. Mortille Rasmus teki yhden pidemmän jäljen ja merkkasi sen aika tiheään. Mortillahan tahtoo olla varsin itsevarma ote jäljestämiseen, se luulee osaavansa tosi hyvin. Sitten kun sillä tulee hukka, sekä ohjaaja että koira sekoaa ja talloo jäljen. Tiheästi merkityllä jäljellä niin ei käynyt ja loppupalkkakin löytyi mainiosti. Yodan jälki oli yhtä pitkä kuin Mortin, mutta vanhentui kauimman aikaa. Yoda on jäljestyksessä todella hyvä. Se työskentelee rauhallisemmin ja tarkemmin kuin Yoda. Rasmukselta oli pudonnut yksi muovisuikale, jolla jäljet merkittiin ja Yoda merkkasi senkin! Sillehän ei ole opetettu noutoa tai esineiden merkkaamista, mutta niin vain se ilmaisi tuon. Seuraavalla kerralla sille voisi jo kokeilla esinettä / esineitä jäljellä.

 On Sunday morning Rasmus walked eight tracks for the dogs after my advice. It was pure luxury to be able to train straight from the housedoor! I would be extremely happy to have such a training conditions at home! There was enough space to plan the tracks for each dogs in different parts of the area. Leya was first to track. We had trained once before with her, only shortly. Now she had three short tracks and worked like she had always done it! She has really got genes from her parents! Hessu was the next one to train. He had also three short tracks. He did the first track very nicely, worked intensively, the same on the second track. But on the last he did not work at all. It was like he had waited to get his tennisball from the second track, though it was not even on the third track. It also happened something weird: I did not find his treat bowl at the end of the track. We did not even find it with several people and all dogs! Rasmus made a longer track for Mortti and marked it precisely. The problem with Mortti is that thinks he can track very well. When he looses the track, both the handler and the dog freak out and tramp on the track. It did not happen on a track which was properly marked and Mortti found his treat with no problem. The track for Yoda was as long as for Mortti but was oldered the longest time. Yoda is really good at tracking. She workes calmer and preciser than Mortti. Rasmus has lost one piece of plastic on the track and Yoda even showed it to me. We have not taught her retrieving or item searching, but anyway she showed me that. Next time we could have an item on her track on purpose.

**Jäljestyksen jälkeen lähdimme retkelle Hepokönkään vesiputoukselle. Kylläpä se olikin komea, todella vierailun arvoinen. Alla olevassa kuvassa Rasmus.

 After tracking we went to see Hepoköngäs waterfall. It really was great and worth visiting. Rasmus is in the picture below.

Reetta koirien kanssa. // Reetta and the dogs.

Ylempi kuva otettu kännykän zoomilla, alempi näyttää kuinka kaukana Reetta ja koirat oikeasti olivat! Tähän voisin lainata siskoni sanoja: "I love my S2". // The picture above is taken with a zoom of my cell phone, the lower one shows how far away Reetta and the dogs really were. Here I could borrow my sister's words:"I love my S2."